Híreink

Elérhetőek a júniusi és júliusi online vizsgaidőpontjaink!

Az online vizsgázás legfőbb előnye, hogy vizsgadrukk nélkül, megszokott otthoni környezetben, vizsgázhatsz!
Ezért heti több alkalommal – hétfői, csütörtöki és pénteki napokon, 9:00 és 14:00 órai kezdettel vizsgáztatunk.
Kedvcsinálónak mutatunk néhány visszajelzést az első online vizsgázóinktól:
“Szívesen vizsgáznék így a jövőben is, egyszerűbb, mint külön elutazni egy vizsga terembe.”
“Kényelmes volt, hogy nem kellett utazni a vizsgához.”
“Kicsit kellemetlen érzés volt a sokfajta megfigyelés, de igazából teljesen érthető, hogy miért szükséges és szerintem hozzá lehetne szokni.”
“Gyors visszajelzés az eredményről.”
Amennyiben érdekel az online vizsga eseménye, keresd vizsganaptárunkat a szabad időpontokért: https://hstqb.org/vizsgak/
Bízunk benne, hogy hamarosan találkozunk!
#vigyazzunkegymasra

Közgyűlés

Tisztelt Egyesületi Tag, kedves Partnerünk!

A Magyar Szoftvertesztelői Tanács Egyesület (székhely: 1117 Budapest, Gábor Dénes u. 2./D) közgyűlést tart.

A közgyűlés időpontja:
2020. május 29., péntek 16.00-17.30
A közgyűlés helyszíne:
online/elektronikus közgyűlés (Google Meet)

A részletekkel kapcsolatban minden partner- és egyesületi tag részére meghívólevél került kiküldésre.

Online vizsga!

Kedves Vizsgázó!

Nagy örömmel értesítünk, hogy 2020.05.15-től már az online, távoli felügyelettel lebonyolított vizsgázásra is van lehetőség az Egyesületünknél!

Hetente több alkalommal, távoli felügyelet mellett vizsgáztatunk.
A jelentkezési határidőt csökkentettük, így a vizsgázóinknak legkésőbb a vizsganapot megelőző 14. napon kell beregisztrálnia.
A vizsga végén pedig azonnal elérhető az eredmény.

Főbb változások az online, távoli felügyeletű vizsgáztatás során:
– A szükséges technikai feltételekről (számítógép, internetkapcsolat, kamera) neked kell gondoskodnod.
– Az online vizsgáinkon segédeszköz nem használható (szótár, számológép, piszkozatlap, stb.).
– A vizsgafelügyelő webkamerán is mikrofonon keresztül is követi a vizsgát, illetve minden rögzítésre kerül.
– A vizsga megkezdése előtt 15 perccel be kell jelentkezni a vizsgarendszerbe, megfelelő, vizsgához elvárt öltözékben.

A tervezett vizsganapokról a naptárunkban tudsz tájékozódni: https://hstqb.org/vizsgak/
Egyéb fontos információ a vizsga menetéről a Vizsgaszabályzatunkban olvasható.

Ha további kérdésed merül fel a témával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot az examination@hstqb.org címen!

Reméljük, hogy hamarosan találkozunk veled az online vizsga-lehetőségeink egyikén!

#vigyazzunkegymasra #HTBonlinevizsga

Tájékoztatás online vizsgáztatással kapcsolatban

Kedves Vizsgázónk!

A partnereink és kollégáink biztonsága érdekében, a vészhelyzet fennállása óta mi is az otthoni munkavégzésre rendezkedtünk be. A jelenlegi körülmények között ez az, amivel valóban segíteni tudunk egymásnak, ezzel is lassítva a vírus terjedését.

Éppen ezért a HTB-nél most intenzíven azon dolgozunk, hogy az online vizsgáztatás mihamarabb bevezetésre kerüljön.
Bízunk benne, hogy 2020. május folyamán megtarthatjuk az első online, távoli felügyelettel lebonyolított vizsgáinkat!

Amennyiben szívesen részt vennél egy ilyen típusú vizsgán, látogasd a weboldalunkat, vagy kövesd a Facebook oldalunkat a legfrissebb információkért.

Az online vizsgalehetőség mellett, a már megszokott tantermi vizsgázás élményét is mihamarabb szeretnénk újra biztosítani neked! Ezért a kormányhivatalokkal folyamatosan egyeztetve igyekszünk egy olyan biztonságos megoldást találni, amivel a lehető leghamarabb pótolhatjuk az elmaradt vizsgákat és köszönjük a türelmedet!

Amennyiben érdekel az online vizsga eseménye, vagy további kérdéseid merültek fel a vizsgáztatás kapcsán, fordulj hozzánk bizalommal az examination@hstqb.org  email címen!

Bízunk benne, hogy hamarosan találkozunk!
#vigyazzunkegymasra

COVID-19 hatása a vizsgaalkalmakra

Frissítve: 2020.05.12

A HTB folyamatosan követi a nemzetközi és a hazai járványügyi helyzet alakulását és mindent megtesz annak érdekében, hogy a hivatalos szervek és hatóságok előírásainak megfeleljünk, illetve vizsgázóink egészségét megóvjuk.

Az operatív törzs által meghozott intézkedések tükrében a HTB az alábbi helyi felügyelettel lebonyolított (tantermi) vizsgaalkalmait elhalasztja:
2020.03.27
2020.04.17
2020.04.24
2020.05.29

A veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló Kormány rendeletekben foglalt előírások alapján a HTB által szervezendő tantermi vizsgák lebonyolítása a kihirdetett veszélyhelyzet megszűnéséig, a kijárási korlátozás feloldásáig nem lesz lehetséges.

A korlátozások a távoli felügyelettel lebonyolított (online) vizsgákat nem érintik, így azokat a vizsganaptárban meghirdetett időpontok szerint megtartjuk.

Vizsgaalkalom törlése esetén az adott vizsgára jelentkezettek külön emailben értesítésre kerülnek és lehetőséget kapnak a vizsga további költségek nélküli elhalasztására 2020 év végéig. A vizsgadíjjal kapcsolatos számlát csak abban az esetben fogjuk kiállítani, ha már meggyőződtünk a vizsga lebonyolíthatóságáról és a vizsgát meg tudjuk tartani.

A következő hónapok vizsgáival kapcsolatban is előállhat olyan helyzet, hogy szükségszerű lesz a vizsgaalkalom elhalasztására egy későbbi időpontra, vagy akár csak a vizsga helyszínének módosítása is. Ezt hír bejegyzest folyamatosan aktualizálni fogjuk ezen változások tükrében.

Alap esetben a szabályzatunk értelmében a jelentkezési határidő lejárta előtt a vizsga költségek nélkül lemondható, illetve átütemezhető. Ezen túlmenően, amíg a jelenleg fennálló járványügyi helyzet nem változik, a határidőn túli, átütemezés nélküli vizsgaalkalom lemondásokat is költségek nélkül elfogadjuk.

Természetesen bármiféle vizsgára vonatkozó változással kapcsolatban a vizsgázókat minden esetben külön emailben értesítjük.

ÚJ IREB MODUL!

A HTB portfoliójában 2020 januárjától elérhető a IREB CPRE FL és a IREB RE@Agile Primer vizsga, amiket elsősorban azoknak ajánljuk, akik követelményeken dolgoznak. Ezzel egy határozott lépést tettünk a HTB egyik általános célkitűzése felé, ami szerint, az informatikai fejlesztések minőségének növelését nem csak a tesztelői szakma, hanem más területek támogatásával is segítjük. Hamarosan elérhetőek lesznek az Advanced és Expert szintű vizsgák is.

CTAL-TA és CTAL-TTA 2019
Az ISTQB 2020 februárban közzé tette a CTAL Test Analyst és a CTAL Technical Test Analyst tantervek átdolgzott, javított változatát. Mindkét Syllabus jelentős változtatásokat tartalmaz beleértve a tanulási célokat, a tanfolyamok szerkezetét és a vizsgaszabályzatot is.
A HTB párhuzamosan biztosítja mind a 2012-es mind pedig a 2019-es Syllabus-ok szerinti CTAL-TA és CTAL-TTA vizsgákat 2020 év végéig. 2021-től kizárólag a 2019 Syllabus-ok szerint lehet majd vizsgát tenni mindkét modulból.
Az új tanterveket az ISTQB honlapján érhetitek el: itt.
Magyar nyelvű CTFL 2018 V3.1 tananyag és vizsga
Az ISTQB 2019 decemberében közzé tette a 2018-as Foundation Level Syllabus átdolgzott, javított változatát. A már több, mint egy éve használatban lévő 2018-as Syllabus-hoz több ISTQB tagszervezet visszajelzése alapján készült el a javítás.

A 2018 V3.1-es verzió csak kisebb javításokat tartalmaz, így a hazánkban már elérhető 2018-as Syllabus szerinti tanfolyamok megfelelő felkészültséget adnak a 2018 V3.1-es Syllabus szerinti vizsgákra. Vizsga előtt érdemes azonban megismerni, hogy milyen újítások, javítások kerültek a tantervbe. Az új verzióban történt változtatásokról az ISTQB által kiadott Release Notes-ból tájékozódhattok.

A HTB 2020 januárjától a Core CTFL (alapszintű tanúsítvány) vizsgáin, mindhárom vizsganyelven, kizárólag a 2018 V3.1-es verziójú tanterv (CTFL Syllabus 2018 V3.1) anyagát kéri számon. A tanterv magyar nyelvű változatát letölthetitek a honlapunkonról.

Boldog Karácsonyt!
Áldott, békés Karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánunk mindenkinek!
Az ünnepek alatt (dec. 23. – jan. 5.) ügyfélszolgálatunk zárva tart, halaszthatatlan ügyekben kérjük, a backoffice@hstqb.org-ra írj üzenetet!