A 2017 eleji állapot szerint több mint 550 000 fő tett Certified Tester Foundation Level (alapszintű tanúsítvány) vizsgát összesen több mint 100 országban és több mint 500 000-en szereztek tanúsítványt világszerte. Feltételezve, hogy mindegyikük olvasta a CTFL Syllabus-t (alapszintű tantervet), hogy sikeres vizsgát tegyenek, ez a Syllabus a valaha készült legolvasottabb dokumentum a szoftver tesztelés témakörében.

Ennek az örökségnek a tiszteletben tartásával az ISTQB 2018 júniusában közzé tette a Certified Tester Foundation Level Syllabus új verzióját. A tananyag jelentős tartalmi változtatásokat tartalmaz, többek között a szoftverfejlesztési módszertanok és a nemzetközi szabványok tekintetében, azzal a céllal, hogy növelje azt az értéket, melyet az ISTQB nyújt majd a globális tesztelői közösségben a következő 500 000 fő számára.

A HTB 2019 májusától a Core CTFL (alapszintű tanúsítvány) vizsgáin kizárólag a 2018-as verziójú tanterv (CTFL Syllabus 2018) anyagát kéri számon. A tanterv magyar nyelvű változatát 2019 május első felében tesszük közzé a honlapunkon,vizsgát pedig május végétől tehettek nálunk magyar nyelven is!