GY.I.K.

TELEFONOS ÜGYFÉLSZOLGÁLATUNKON GYAKRAN ELHANGZÓ KÉRDÉSEK

„Van-e lehetőség elektronikus vizsgára?”
Igen, van lehetőség, helyi illetve távoli felügyelettel lebonyolított elektronikus vizsgára is.

„Mit kell vinnem magammal a vizsgára?”

  • Személy igazolásra alkalmas hatósági igazolványt
  • Emailben kapott visszaigazolást  eszközön bemutatva
  • Diákkezdvemény érvényesítéséhez a diákigazolványt
  • Idegen nyelvű vizsga esetén könyvkiadó által kibocsátott szótárt (csak helyi felügyelettel lebonyolított vizsga esetén)

„Ma van a jelentkezési határidő. Van-e még lehetőség jelentkezni a vizsgára?”
Az esetleges szabad helyekről telefonban érdeklődhetsz: +36 30 611 4242.

„Hova kell utaljam az összeget, mit írjak a megjegyzés rovatba?”
A vizsgadíjról szóló számla tartalmazza az utaláshoz szükséges összes információt. A megjegyzés rovatba a számla sorszámát kell feltüntetni.

„Diák vagyok, de cégnévre kérem a számlát, erre van lehetőség?”
Nappali tagozatos diákoknak 30% kedvezmény jár az ISTQB és az IREB típusú vizsgák esetén, illetve 50% a TMMI vizsgára. A diák jogviszony igazolásához a jelentkezőnek a vizsgára magával kell hoznia és be kell mutatnia a diákigazolványát. Esti, illetve levelező tagozatos diákoknak a fenti kedvezmény nem jár. A diákkedvezmény érvényesítése minden esetben a vizsgázó diák nevére kiállított – 30 % vagy 50% kedvezményt tartalmazó – számlán lehetséges. Diákkedvezmény érvényesítése kapcsán cégnévre szóló számlát nem áll módunkban kiállítani.

„Szeretném megnézni a vizsgadolgozatomat, van erre lehetőség?”
A vizsgadolgozatot az ISTQB szabályai szerint nem lehet megtekinteni. A HTB konzultációs lehetőséget tud biztosítani.  Az konzultáció időtartama hozzávetőlegesen 30 perc. A konzultáció célja, hogy a vizsgázó tájékozódhasson arról, hogy a hibásan megválaszolt kérdések a tananyag mely témaköreit, fejezeteit, tanulási céljait (learning objective) érintették. A konzulens a hibásan megválaszolt kérdéseknél röviden ismerteti a kapcsolódó tananyagrészt, lehetőség szerint felhívja a figyelmet a kérdés szempontjából releváns kulcsszavakra, fogalmakra, definíciókra, azok gyakorlati alkalmazási módjára. A konzultáció során a kérdések pontos szövegébe való betekintésre nincsen lehetőség, de néhány kérdésnél a konzulens tömörítve ismertetheti azt, indokolva a jó válasz helyességét és a hibásan jelölt válasz helytelenségét.

„Mennyi idő, mire megérkezik a nyomtatott oklevelem?”
A számla kiegyenlítésétől számított 30 napon belül kapod kézhez az okleveled.
„Egy cégtől többen jelentkeztünk, ők már megkapták az eredményüket, én még nem. Mikor kapom meg?”
Írj az examination@hstqb.org email címre és jelezd a problémát!

„Nem találom az elektronikus formában kiállított oklevelem. Kérhetem az újraküldését?”
Igen, a HTB vállalja a PDF formátumú oklevelek újraküldését emailes úton. Kérlek, keresd ez ügyben Tim Krisztit (examination@hstqb.org). Ugyanakkor ISTQB vizsga esetén javasoljuk, hogy járulj hozzá, hogy az SCR rendszerbe is bekerüljenek az adataid, így bármikor, bárhol lekérhető, hogy milyen ISTQB vizsgákkal rendelkezel.

„Elküldtem a jelentkezésemet, de még nem kaptam visszajelzést. Mikorra várható ez?”
Általában 1-2 napon belül visszajelzést küldünk a regisztrációról, de legkésőbb a jelentkezési határidőt követő első munkanapon mindenkit értesítünk.
“Hogyan készüljek a távoli felügyeletű online vizsgára?”

  • Figyelmesen olvasd el a jelentkezési határidő lejárta után kiküldött tájékoztató levelünket.
  • A vizsga előtt legkésőbb 48 órával az adott vizsgarendszertől kapni fogsz egy rendszer specifikus útmutatást a szükséges technikai felkészülésről és a vizsga elindításának folyamatáról. Mindenképpen figyelmesen olvasd el az útmutatókat és az itt kiküldött esetleges segédinformációkat.
  • Amennyiben a vizsgarendszer megköveteli a vizsga előtt egy technikai System Check-et kell elvégezned. Ezt javasoljuk, hogy 1-2 nappal a vizsga előtt tedd meg, hogy kiderüljenek az esetleges hiányosságok.
  • Amennyiben a vizsgarendszer megköveteli, a vizsgán az okostelefonodat is használnod kell. Ezzel kapcsolatban részletes útmutatást kapsz a vizsgarendszer által kiküldött levélben.
  • A vizsga helyszínével kapcsolatos elvárásokról tájékozódj a vizsgaszabályzatból.
  • A vizsgafelügyelöink (proctor) minden vizsga előtt 15 perccel már rendelkezésre állnak és segíteni fognak a technikai beállítások elvégzésében. Ne izgulj, a technikai beállítások nem csökkentik a vizsgára rendelkezéser álló idődet. A vizsga akkor indul amikor készen állsz, Nálad lesz az irányítás.
„Több cégtől is igazolhatom a 18 hónap tesztelői gyakorlatomat?”
Igen, ha nincs olyan munkáltató, aki egyben tudja igazolni a 18 hónapot. Különböző munkáltatótól kapott időszakok összeadódnak.
„Vizsga előtt vagy után kell utalni a vizsgadíjat?”
A vizsgadíjak kiegyenlítését átutalással lehet elvégezni. A HTB által kiállított számla ellenében fizet a vizsgázó a számla beérkezése után, a számlán szerepelő fizetési határidőig. A vizsgadíjat – az előző évek gyakorlatával ellentétben – minden esetben a vizsga előtt számlázzuk ki.
„Mikor kapom meg a vizsgadíjról a számlát?”
A vizsgadíjról szóló számlát a vizsgára való jelentkezési határidő lejárta utáni héten küldjük emailben, a jelentkezési lapon feltüntetett címre.
„Mikor kapjuk meg az eredményeket?”
Az eredményeket elektronikus vizsga esetén azonnal, míg a papír alapú vizsga után 10 munkanapon belül kapják meg a vizsgázók.
„Nem kaptam meg a nyomtatott oklevelem, pedig kiegyenlítettem a számlát és lejárt a 30 nap is.”
Kérlek, jelezd ezt emailben Tim Krisztinél (examination@hstqb.org), melyhez csatoltad a számla kiegyenlítéséről szóló igazolást is.
„Szótárt használhatok a vizsgán?”
Helyi felügyelettel lebonyolított vizsga esetén nyomtatott szótár használható mint kizárólagos segédeszköz.
„Milyen jelentős különbségek vannak a távoli felügyeletű és a helyi felügyeletű vizsgák között?”
A helyi felügyeletű vizsgákkal ellentétben a távoli felügyeletű vizsgákon a segédeszközök használata nem megengedett. (szótár, számológép, piszkozatlap stb.) Ez alól kivételt képez egy kis méretű, letörölhető tábla, amely használható a távoli felügyeletű vizsgákon.
A vizsgázónak gondoskodnia kell távoli felügyelet technikai feltételeinek teljesítéséről.
Távoli felügyeletű vizsga esetén a vizsgázó köteles a vizsga megkezdése előtt 15 perccel megjelenni és bejelentkezni a vizsgáztatási rendszerbe olyan öltözékben, ami megfelel egy személyes vizsga általános elvárásainak. Távoli felügyeletü vizsga esetén a vizsga lezárultával a vizsgázó azonnal megkapja az eredményt.
A vizsgaszabályzatunk további részleteket tartalmaz a helyi, illetve a távoli felügyeletű vizsgatípusok szabályairól!
„Személyesen be tudom fizetni a vizsgadíjat?”
Sajnos nem. Nincs lehetőség pénztári befizetésre.
„HUF számlát kaptam, de EUR számlára lenne szükségem.”
Számlázással kapcsolatban a kontakt személy: Bozsik Petra (backoffice@hstqb.org)
„Meddig tudom lemondani a vizsgát? Milyen módon és kell e fizetnem érte?”
A jelentkezési határidőig a vizsga lemondása ingyenes minden típusú vizsga esetén. Ezt követően, amennyiben legkésőbb a vizsgát megelőző napon megtörténik a vizsga hivatalos lemondása (emailen keresztül), akkor a HTB kiállít egy mínuszos számlát a vizsgadíj 50%-áról, melyet emailben küldünk és a vizsgadíj felét (az 50%-ot) pedig visszautaljuk arra a számlaszámra, ahonnan a vizsgadíj érkezett.
Amennyiben a jelentkező a jelentkezési határidő és a vizsgát megelőző nap között a vizsga átütemezését kéri, azaz a lemondással párhuzamosan hivatalosan jelentkezik egy későbbi (maximum 4 hónapon belüli) vizsgaidőpontra, akkor a HTB a kiválasztott új vizsgaidőpont előtt már csak az átütemezés díját, azaz a vizsgaköltség 25%-át számlázza ki a jelentkezőnek.

„Mikor kapom meg az oklevelet?”
Az oklevelet a sikeres vizsga után 10 munkanapon belül digitális bélyegzővel ellátott, PDF formátumban küldjük. Amennyiben szeretnél nyomtatott formátumú certification-t is kapni, jelezd válasz emailben a pontos postázási címeddel együtt. A nyomtatott formátumú oklevél kiállítása és postaköltsége: 8000 Ft + áfa, melyről számlát állítunk ki és email-ben küldjük.

„Személyesen átvehetem a nyomtatott oklevelem?”
Indokolt esetben előre egyeztetve van mód a személyes átvételre.