Híreink

Új ISTQB modulok-kérdőív eredménye

Áprilisban készítettünk egy kérdőívet, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogy a hazai tesztelőket milyen téma, melyik modul érdekelheti leginkább. Nagyon sokan részt vettek a kitöltésben (435 kitöltő – KÖSZI!!) és a következő sorrend alakult ki a felmérés alapján:

Az első 5 helyezett között elég kicsi volt a különbség és jól mutatja a trendeket is: az Acceptance Testing fontossága üzleti szempontból mindenképp alátámasztja az elsőségét; az Agile továbbra is tartja magát, annak ellenére, hogy a kritikus vélemények is egyre nagyobb teret nyernek. A Mobile és a UX  Testing pedig maga a jövő, ezt eddig is tudtuk, ahogy a Performance Testing jelentőségét is vártuk.

A DevTest egy teljesen új stream lesz az ISTQB-n belül, aminek a célközönsége inkább a fejlesztők, mint a tesztelők. A target tehát hatalmas, és ennek megfelelően óriási érdeklődés övezi a piaci szereplők körében. Ugyanakkor elég kevés még a konkrétum, talán ezért – és az elsősorban tesztelőket célzó mintavétel miatt – is szerepelt némileg meglepő módon hátul.

A Gambling a várakozásoknak megfelelően – hazánkban – a legkisebb célközönséget célzó modul.

Köszönjük még egyszer, hogy kitöltöttétek és hasznos infókkal szolgáltatok!

ISTQB-effectiveness kérdőív

Az ISTQB minden évben készít egy felmérést arról, hogy az általa kibocsátott oklevéllel rendelkezők mennyire elégedettek, milyen hatással volt a karrierjükre egy-egy ISTQB vizsga megszerzése és mit várnak a jövőben: milyen új területek, témák érdeklik a szoftverteszteléssel, quality-vel foglalkozó szakemberek, milyen irányba fejlődjön az iparág. Ha van pár percetek, töltsétek ki ti is! Az eredményeket a kérdőív kiértékelése után mi is nyilvánossá tesszük, de akár kérhetitek azt is, hogy közvetlenül, email-ben küldje nektek az ISTQB!

Magyar nyelvű CTFL 2018 Tanterv
#ISTQB #CTFL2018
 
Honlapunkon, a letöltések menüből elérhető az Alapszintű Tanusítvány 2018-as magyar nyelvű tanterve.
 
A vizsgákra való felkészüléshez mindenkinek sok sikert kívánunk!
Új ISTQB modulok a vizsganaptárban!

#Usability, #MobileApplication, #Automotive #Acceptance és #Performance Testing          

Az ISTQB az elmúlt 5 hónapban több új modult vezetett be, illetve a közeljövőben további modulok bevezetését tervezi. A HTB a közelmúltban felmérést végzett, az ezen új modulok iránti magyarországi igényeket illetően.

Ezen igények illetve az akkreditált oktató szervezeteinkkel folytatott egyeztetésekkel összhangban a mai nappal az alábbi modulok jelentek meg HTB vizsganaptárjában:

  • Certified Tester Foundation Level Usability Testing Specialist
  • Certified Tester Foundation Level Automotive Software Tester Specialist
  • Certified Tester Foundation Level Performance Testing Specialist
  • Certified Tester Foundation Level Mobile Application Tester Specialist
  • Certified Tester Foundation Level Acceptance Testing Specialist

A modulokhoz kapcsolódó hivatalos tantervek az ISTQB honlapján érhetőek el. A vizsgafelkészítő tanfolyamokról pedig az akkreditált oktatószervezeteinknél tudhattok meg további információt.

Legyél te is előadó a HUSTEF-en!

Még két hétig, azaz május 13-ig várjuk a pályázatokat azoktól, akik úgy érzik, lenne mondandójuk és szívesen ki is állnának Európa egyik legnagyobb szoftverteszteléssel és szoftverminőséggel foglalkozó konferenciáján, a HUSTEF-en 2019. október 28-30-án! Az idei Program Chair a tavaly keynote előadóként hatalmas sikert arató Tariq King az Egyesült Államokból, a téma pedig: Inspire – Invest – Innovate! Akinek a pályázatát beválogatja a szakmai zsűri a programba, ingyen belépőt kap az egész eseményre, meghívót az exkluzív speakers dinner-re és álljuk azok utazását és szállását, akik nem budapestiek! Részletek itt!

Magyar nyelvű CTFL 2018 tananyag és vizsga
A 2017 eleji állapot szerint több mint 550 000 fő tett Certified Tester Foundation Level (alapszintű tanúsítvány) vizsgát összesen több mint 100 országban és több mint 500 000-en szereztek tanúsítványt világszerte. Feltételezve, hogy mindegyikük olvasta a CTFL Syllabus-t (alapszintű tantervet), hogy sikeres vizsgát tegyenek, ez a Syllabus a valaha készült legolvasottabb dokumentum a szoftver tesztelés témakörében.

Ennek az örökségnek a tiszteletben tartásával az ISTQB 2018 júniusában közzé tette a Certified Tester Foundation Level Syllabus új verzióját. A tananyag jelentős tartalmi változtatásokat tartalmaz, többek között a szoftverfejlesztési módszertanok és a nemzetközi szabványok tekintetében, azzal a céllal, hogy növelje azt az értéket, melyet az ISTQB nyújt majd a globális tesztelői közösségben a következő 500 000 fő számára.

A HTB 2019 májusától a Core CTFL (alapszintű tanúsítvány) vizsgáin kizárólag a 2018-as verziójú tanterv (CTFL Syllabus 2018) anyagát kéri számon. A tanterv magyar nyelvű változatát 2019 május első felében tesszük közzé a honlapunkon,vizsgát pedig május végétől tehettek nálunk magyar nyelven is!

Megújulnak okleveleink!

Környezetünk védelme érdekében a HTB idén áttér a digitális bélyegzővel ellátott, PDF formátumú oklevelekre! Továbbra is minden certification egyedi, sorszámmal ellátott, hitelességét pedig a HTB digitális tanúsítványa garantálja. Amennyiben mégis nyomtatott bizonyítványt szeretnél, van mód annak igénylésére is. A kiállításának azonban díja van: 5000 ft + áfa postaköltséggel együtt. Az igénylés részleteiről bővebben olvashatsz a GY.I.K.-ban.

ISTQB & IREB együttműködés

Az International Software Testing Qualifications Board (ISTQB®) és az International Requirements Engineering Board (IREB®) ez év februárjában hivatalosan is szövetségre léptek, hogy mostantól közös erővel fejlesszék és népszerűsítsék tovább a szoftvertesztelői, illetve a hazánkban leginkább üzleti elemzőként, rendszerszervezőként ismert szakmákat. A két, a maga területén a szakmai képzéseket és képesítéseket illetően világszerte vezető szervezet között eddig is volt kooperáció, az együttműködés formális megerősítése azonban új dimenziókat nyit meg mai kor elvárásait kielégíteni hivatott szakemberképzésben.


Az IREB® által definiált professzionális, átfogó szakmai tartalom relevanciáját a HTB® is korán felismerte. Az IREB®-el 2011 óta meglévő, közvetlen sikeres együttműködésünk során rendszeresen hívtunk külföldi RE szakértőket és előadókat a különböző szakmai rendezvényeinkre. 


Az ISTQB® és az IREB® közös munkájának első lépéseként a két szervezet által kifejlesztett, szakmai kifejezések gyűjteményei, az un. glosszáriumok kerülnek szinkronizálásra. A  cél, hogy a közös glosszárium még 2019-ben publikálható legyen. Ez a közös “szoftverminőségi glosszárium” még inkább segíteni fogja majd szoftverfejlesztési folyamat alatti kommunikációt, a minőségi szoftverek készítését, illetve támogatja majd a kompetens szakemberek képzését, a vizsgákra történő felkészülést.
Az ISTQB® és az IREB® közös sajtónyilatkozata itt olvasható el:  https://www.istqb.org/documents/pr/ISTQB%20and%20IREB%20Alliance%20v3.pdf

Fekete Attila a HTB új Rendes Tagja

A közgyűlésen új Rendes Tagot is választott az Egyesület Fekete Attila személyében. Attila, ismertebb nevén Fekusz már régóta aktív tagja a HTB-nek, rendszeres szervezője a HUSTEF-nek és Teszt & Teának is, főállásban pedig a Morgan Stanley munkatársa.

Új elnöksége van a HTB-nek

December 11-én tartotta a HTB az éves közgyűlését, ahol új tisztviselőket is választottak a Rendes Tagok. A HTB új elnöke dr. Csöndes Tibor, korábbi alelnök lett, helyére pedig Hargitai Zsoltot választották. A másik alelnök Stöckert Tamás maradt, és az ellenőri posztra is újraválasztották Tóth Szabolcsot. Széll Szilárd leköszönő elnöktől búcsúzik az egyesület, sok sikert kívánva a régi-új munkahelyén, a Nokiánál, immár Helsinkiben.