Híreink

Magyar nyelvű CTFL 2018 V3.1 tananyag és vizsga
Az ISTQB 2019 decemberében közzé tette a 2018-as Fondation Level Syllabus átdolgzott, javított változatát. A már több, mint egy éve használatban lévő 2018-as Syllabus-hoz több ISTQB tagszervezet visszajelzése alapján készült el a javítás.

A 2018 V3.1-es verzió csak kisebb javításokat tartalmaz, így a hazánkban már elérhető 2018-as Syllabus szerinti tanfolyamok megfelelő felkészültséget adnak a 2018 V3.1-es Syllabus szerinti vizsgákra. Vizsga előtt érdemes azonban megismerni, hogy milyen újítások, javítások kerültek a tantervbe. Az új verzióban történt változtatásokról az ISTQB által kiadott Release Notes-ból tájékozódhattok.

A HTB 2020 januárjától a Core CTFL (alapszintű tanúsítvány) vizsgáin, mindhárom vizsganyelven, kizárólag a 2018 V3.1-es verziójú tanterv (CTFL Syllabus 2018 V3.1) anyagát kéri számon. A tanterv magyar nyelvű változatát letölthetitek a honlapunkonról.

Boldog Karácsonyt!
Áldott, békés Karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánunk mindenkinek!
Az ünnepek alatt (dec. 23. – jan. 5.) ügyfélszolgálatunk zárva tart, halaszthatatlan ügyekben kérjük, a backoffice@hstqb.com-ra írj üzenetet!
Rendkívüli Közgyűlés!

Kedves Egyesületi Tagok!

A Magyar Szoftvertesztelői Tanács Egyesület (székhely: 1117 Budapest, Neumann János u. 1/e)
rendkívüli közgyülést tart.
A közgyűlés időpontja:
2019. szeptember 18., szerda 16:00 – 16:30
A közgyűlés helyszíne:
Mátrai Mihály Ügyvédi Iroda (1126 Budapest, Beethoven utca 6. as. 1.)

Részvételi szándékodat vagy kérdésedet kérjük a backoffice@hstqb.com címen jelezd. A részletekkel kapcsolatban minden egyesületi tag részére meghívó levél került kiküldésre.

Online vizsgajelentkezés

Szeptembertől minden vizsgánkra az új online felületünkön keresztül tudtok jelentkezni, elkerülve ezzel a korábbi jelentkezési lappal kapcsolatos ügyintézés nehézségeit.

Az új felületen keresztül egyéni, illetve céges/csoportos jelentkezést is leadhattok, valamint lehetőséget biztosítunk a szükséges igazolások feltöltésére is.

Az online vizsgajelentkezés bevezetésével egyidejűleg egy promóciót is meghirdetünk: a HUSTEF 2019 (2019.10.28-30) ideje alatt leadott jelentkezésekre 20% kedvezményt adunk bármely 2019 vagy 2020-as vizsgánk árából. A 2020-as vizsganaptárunk a HUSTEF nyitó napján fog debütálni.

A vizsgákra való felkészüléshez mindenkinek sok sikert kívánunk!

REevolution!

A hazai szoftver quality-vel foglalkozó közösség igényeit és érdekeit figyelembe véve új meetup-pal bővít a HTB! A meetup neve REevolution, ami egyben utal a fő témára is, azaz a Requirement Engineering-re. Várunk minden RE-vel, üzleti elemzéssel (Business Analyst-ok!) foglalkozó szakembert, érdeklődőt az első alkalmon szeptember 12-én, ahol előad többek között Nagy Gáspár, Fogarasi Sarolta és Forgács István! Csatlakozzatok a meetup csoporthoz itt: https://www.meetup.com/REevolution/

Már elérhető a Mobile Application Testing!

Már áprilisban is jeleztétek, hogy a Mobile Application Testing tananyag nagyon érdekes lesz számotokra, így örömmel jelentjük, hogy elkészült a dokumentáció és elérhető az ISTQB oldalán! Az első magyarországi vizsga július 26-án lesz Budapesten, a jelentkezési határidő: június 28.

HTB Közgyűlés 2019

Május 24-én megtartottuk ez évi első közgyűlésünket, melynek egyik legfontosabb pontja az új alapszabályunk elfogadása volt. A cégbíróság jóváhagyását követően a dokumentum nyilvános és elérhető lesz a honlapon is. További jó hír, hogy ismét 3 taggal bővült az Egyesület együttműködő tagsága Braunné Bokor Heni, Kreisz Józsi és Csapó Ákos személyében! Üdv a klubban!

Új ISTQB modulok-kérdőív eredménye

Áprilisban készítettünk egy kérdőívet, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogy a hazai tesztelőket milyen téma, melyik modul érdekelheti leginkább. Nagyon sokan részt vettek a kitöltésben (435 kitöltő – KÖSZI!!) és a következő sorrend alakult ki a felmérés alapján:

Az első 5 helyezett között elég kicsi volt a különbség és jól mutatja a trendeket is: az Acceptance Testing fontossága üzleti szempontból mindenképp alátámasztja az elsőségét; az Agile továbbra is tartja magát, annak ellenére, hogy a kritikus vélemények is egyre nagyobb teret nyernek. A Mobile és a UX  Testing pedig maga a jövő, ezt eddig is tudtuk, ahogy a Performance Testing jelentőségét is vártuk.

A DevTest egy teljesen új stream lesz az ISTQB-n belül, aminek a célközönsége inkább a fejlesztők, mint a tesztelők. A target tehát hatalmas, és ennek megfelelően óriási érdeklődés övezi a piaci szereplők körében. Ugyanakkor elég kevés még a konkrétum, talán ezért – és az elsősorban tesztelőket célzó mintavétel miatt – is szerepelt némileg meglepő módon hátul.

A Gambling a várakozásoknak megfelelően – hazánkban – a legkisebb célközönséget célzó modul.

Köszönjük még egyszer, hogy kitöltöttétek és hasznos infókkal szolgáltatok!