Híreink

COVID-19 hatása a vizsgaalkalmakra
A HTB folyamatosan követi a nemzetközi és a hazai járványügyi helyzet alakulását és mindent megtesz annak érdekében, hogy a hivatalos szervek és hatóságok előírásainak megfeleljünk, illetve vizsgázóink egészségét megóvjuk. Az operatív törzs által meghozott intézkedések tükrében a HTB a márciusra tervezett vizsgáit elhalasztja.
Vizsgaalkalom törlése esetén az adott vizsgára jelentkezettek minden esetben külön emailben értesítésre kerülnek és lehetőséget kapnak a vizsga további költségek nélküli elhalasztására 2020 év végéig.
 
A következő hónapok vizsgáival kapcsolatban is előállhat olyan helyzet, is hogy szükségszerű lesz a vizsgaalkalom elhalasztására egy későbbi időpontra, vagy akár csak a vizsga helyszínének módosítása is.
Alap esetben a szabályzatunk értelmében a jelentkezési határidő lejárta előtt a vizsga költségek nélkül lemondható, illetve átütemezhető. Ezen túlmenően, amíg a jelenleg fennálló járványügyi helyzet nem változik, a határidőn túli, átütemezés nélküli vizsgaalkalom lemondásokat is rugalmasan kezeljük.
Természetesen bármiféle vizsgára vonatkozó változással kapcsolatban a vizsgázókat minden esetben külön emailben értesítjük.
ÚJ IREB MODUL!

A HTB portfoliójában 2020 januárjától elérhető a IREB CPRE FL és a IREB RE@Agile Primer vizsga, amiket elsősorban azoknak ajánljuk, akik követelményeken dolgoznak. Ezzel egy határozott lépést tettünk a HTB egyik általános célkitűzése felé, ami szerint, az informatikai fejlesztések minőségének növelését nem csak a tesztelői szakma, hanem más területek támogatásával is segítjük. Hamarosan elérhetőek lesznek az Advanced és Expert szintű vizsgák is.

CTAL-TA és CTAL-TTA 2019
Az ISTQB 2020 februárban közzé tette a CTAL Test Analyst és a CTAL Technical Test Analyst tantervek átdolgzott, javított változatát. Mindkét Syllabus jelentős változtatásokat tartalmaz beleértve a tanulási célokat, a tanfolyamok szerkezetét és a vizsgaszabályzatot is.
A HTB párhuzamosan biztosítja mind a 2012-es mind pedig a 2019-es Syllabus-ok szerinti CTAL-TA és CTAL-TTA vizsgákat 2020 év végéig. 2021-től kizárólag a 2019 Syllabus-ok szerint lehet majd vizsgát tenni mindkét modulból.
Az új tanterveket az ISTQB honlapján érhetitek el: itt.
Magyar nyelvű CTFL 2018 V3.1 tananyag és vizsga
Az ISTQB 2019 decemberében közzé tette a 2018-as Fondation Level Syllabus átdolgzott, javított változatát. A már több, mint egy éve használatban lévő 2018-as Syllabus-hoz több ISTQB tagszervezet visszajelzése alapján készült el a javítás.

A 2018 V3.1-es verzió csak kisebb javításokat tartalmaz, így a hazánkban már elérhető 2018-as Syllabus szerinti tanfolyamok megfelelő felkészültséget adnak a 2018 V3.1-es Syllabus szerinti vizsgákra. Vizsga előtt érdemes azonban megismerni, hogy milyen újítások, javítások kerültek a tantervbe. Az új verzióban történt változtatásokról az ISTQB által kiadott Release Notes-ból tájékozódhattok.

A HTB 2020 januárjától a Core CTFL (alapszintű tanúsítvány) vizsgáin, mindhárom vizsganyelven, kizárólag a 2018 V3.1-es verziójú tanterv (CTFL Syllabus 2018 V3.1) anyagát kéri számon. A tanterv magyar nyelvű változatát letölthetitek a honlapunkonról.

Boldog Karácsonyt!
Áldott, békés Karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánunk mindenkinek!
Az ünnepek alatt (dec. 23. – jan. 5.) ügyfélszolgálatunk zárva tart, halaszthatatlan ügyekben kérjük, a backoffice@hstqb.com-ra írj üzenetet!
Rendkívüli Közgyűlés!

Kedves Egyesületi Tagok!

A Magyar Szoftvertesztelői Tanács Egyesület (székhely: 1117 Budapest, Neumann János u. 1/e)
rendkívüli közgyülést tart.
A közgyűlés időpontja:
2019. szeptember 18., szerda 16:00 – 16:30
A közgyűlés helyszíne:
Mátrai Mihály Ügyvédi Iroda (1126 Budapest, Beethoven utca 6. as. 1.)

Részvételi szándékodat vagy kérdésedet kérjük a backoffice@hstqb.com címen jelezd. A részletekkel kapcsolatban minden egyesületi tag részére meghívó levél került kiküldésre.

Online vizsgajelentkezés

Szeptembertől minden vizsgánkra az új online felületünkön keresztül tudtok jelentkezni, elkerülve ezzel a korábbi jelentkezési lappal kapcsolatos ügyintézés nehézségeit.

Az új felületen keresztül egyéni, illetve céges/csoportos jelentkezést is leadhattok, valamint lehetőséget biztosítunk a szükséges igazolások feltöltésére is.

Az online vizsgajelentkezés bevezetésével egyidejűleg egy promóciót is meghirdetünk: a HUSTEF 2019 (2019.10.28-30) ideje alatt leadott jelentkezésekre 20% kedvezményt adunk bármely 2019 vagy 2020-as vizsgánk árából. A 2020-as vizsganaptárunk a HUSTEF nyitó napján fog debütálni.

A vizsgákra való felkészüléshez mindenkinek sok sikert kívánunk!

REevolution!

A hazai szoftver quality-vel foglalkozó közösség igényeit és érdekeit figyelembe véve új meetup-pal bővít a HTB! A meetup neve REevolution, ami egyben utal a fő témára is, azaz a Requirement Engineering-re. Várunk minden RE-vel, üzleti elemzéssel (Business Analyst-ok!) foglalkozó szakembert, érdeklődőt az első alkalmon szeptember 12-én, ahol előad többek között Nagy Gáspár, Fogarasi Sarolta és Forgács István! Csatlakozzatok a meetup csoporthoz itt: https://www.meetup.com/REevolution/

Már elérhető a Mobile Application Testing!

Már áprilisban is jeleztétek, hogy a Mobile Application Testing tananyag nagyon érdekes lesz számotokra, így örömmel jelentjük, hogy elkészült a dokumentáció és elérhető az ISTQB oldalán! Az első magyarországi vizsga július 26-án lesz Budapesten, a jelentkezési határidő: június 28.